Hoe herken ik oogmigraine?

De symptomen van oogmigraine kunnen zeer beangstigend zijn. Hoe weet je of sprake is van oogmigraine en of er niet sprake is van iets anders? Ons advies is: ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Wanneer er sprake is van oogmigraine, zal je je in het volgende herkennen.

De symptomen van oogmigraine

Bij oogmigraine is er sprake van aura. Oogmigraine wordt daarom ook wel aura migraine genoemd. Bij oogmigraine heb je gedurende enkele minuten tot een uur stoornissen in het gezichtsvermogen. Je kunt tijdelijk hele delen van je gezichtsveld verliezen. Ook kun je vlekken voor je ogen gaan zien. Sommige mensen zien juist zigzaggende lijnen, lichtflitsen en sterretjes. Naast de klachten aan het gezichtsvermogen kun je bij aura ook last hebben van tintelingen of krachtverlies in ledematen. Sommige mensen krijgen ook moeilijkheden met praten, kunnen moeilijk uit hun woorden komen of hebben moeite zich verstaanbaar te maken.
  • Stoornissen in het gezichtsvermogen: uitval, flitsen, sterretjes en vlekken
  • Tintelingen
  • Krachtverlies
  • Spraakstoornissen

Hoofdpijnklachten

Na de auraverschijnselen volgt vaak (maar niet altijd) een langere periode waarin je met name hoofdpijnklachten hebt. De hoofdpijn is bonzend en zeer intens. Meestal wordt de hoofdpijn maar aan een kant van het hoofd ervaren. Je bent zeer gevoelig voor licht, geluid en geur. Je zondert je daarom het liefst af in een donkere, stille kamer. Hoofdpijn gaat in deze fase vaak gepaard met een misselijk gevoel, overgeven en diarree. Het is niet mogelijk om normaal te functioneren. Wanneer je de klachten negeert, worden deze alleen maar erger.
  • Hevige, bonzende hoofdpijn aan een kant van het hoofd
  • Misselijkheid en overgeven
  • Diarree
  • Gevoeligheid voor licht, geluid en geur
  • Activiteiten verergeren de klachten

Voorbodes van oogmigraine

Sommige mensen kunnen verbanden leggen tussen bepaalde voorbodes en een oogmigraineaanval. Het lichaam maakt je op die manier duidelijk dat er een migraineaanval aan zit te komen. Wat deze voorbodes zijn, is per persoon verschillend. Het kan een verandering zijn in je humeur, zo kan je erg prikkelbaar worden of juist heel snel emotioneel. Andere mensen voelen het echt in hun lijf, aan hun spieren of door een lager energieniveau. Als je jouw voorbodes eenmaal kent, zal je een aanval kunnen voorspellen en voorzorgsmaatregelen treffen die een aanval kunnen verminderen.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Na een oogmigraineaanval

Migraine is meer dan hoofdpijn alleen. Het is een ingrijpende ziekte die je volledig kan beperken in je functioneren. Na een oogmigraineaanval zal je merken dat het je veel energie heeft gekost. Het einde van de aanval zelf is heel duidelijk: de hoofpijnklachten verdwijnen vrij plotseling. Je zal echter de tijd moeten nemen om weer op krachten te komen. Het kan na een aanval enkele dagen duren voordat je weer gezond en fit bent.

Verschillende fases

Zoals je ziet verloopt een oogmigraineaanval in fases. Eerst geeft je lichaam signalen af van een aankomende oogmigraineaanval. Dit kan al dagen voor de aanval plaatsvinden. In het uur voorafgaand aan de hoofdpijnfase krijg je aura-verschijnselen die onder andere stoornissen in het gezichtsvermogen veroorzaakt. De hoofdpijnfase kan dagen duren en is vaak zeer intens. Zeker wanneer deze niet of niet voldoende wordt behandeld. Na afloop van de oogmigraineaanval heb je enige dagen nodig om weer op krachten te komen.

Wat is de oorzaak van oogmigraine?

De oorzaak van oogmigraine is niet bekend. Onderzoekers zoeken de oorzaak in de bloedvaten en/of het zenuwstelsel. Er zijn wel een aantal zaken bekend die een aanval uit kunnen lokken. Zo kunnen mensen die gevoelig zijn voor oogmigraine een hogere kans lopen op een aanval door stress, vermoeidheid, weersveranderingen, bepaalde voedingsmiddelen, roken of hormonale schommelingen.

Is oogmigraine gevaarlijk?

Oogmigraine is op zichzelf niet gevaarlijk. De klachten kunnen zeer heftig zijn, pijnlijk en beangstigend. Toch is er geen acuut gevaar voor de gezondheid. De symptomen kunnen echter te verwarren zijn met die van ziektes van ernstiger aard. Heb je niet eerder oogmigraine gehad of verloopt de aanval anders dan voorheen? Raadpleeg dan voor de zekerheid een arts om de diagnose oogmigraine te bevestigen.

Kan ik oogmigraine voorkomen?

Als je erachter kunt komen door welke triggers jouw aanvallen veroorzaakt worden, kun je de frequentie van de aanvallen misschien verminderen of de aanvallen helemaal voorkomen. Door gezond te eten, voldoende rust te nemen en niet te roken, kun je de ziekte wellicht op een positieve manier beïnvloeden. Je kunt eventueel een hoofdpijndagboek bijhouden om jouw triggers te ontdekken.

Wat kan ik doen om oogmigraine te verminderen?

Om de intensiteit van een oogmigraineaanval te verminderen, kun je paracetamol gebruiken. Gebruik een zetpil als je door misselijkheidklachten geen medicijnen binnen kunt houden. Vaak biedt paracetamol niet genoeg verlichting van de pijn. De huisarts kan je specifieke middelen tegen oogmigraine en misselijkheid voorschrijven. Een hulpmiddel als de Oogmigraine verhelper kan een snelle verlichting bieden van de symptomen en het herstel bevorderen. Zeker aan het begin van een oogmigraineaanval kan dit effectief zijn.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker