Wat is aura migraine of oogmigraine?

Aura migraine is een variant van migraine die met en zonder hoofdpijn kan voorkomen. Meestal zo'n half uurtje voordat je echt hoofdpijn krijgt zie je vlekken in de verte. Of je gaat wazig zien en vrij kort daarna gebeurd het ... hoofdpijn. En dan op zoek naar de paracetamol of excedrin. Maar wat ook verlichting brengt is een warm of koud masker rond de ogen. Eerst even iets meer over aura migraine. 

Wat gebeurd er bij aura migraine?

De experts zijn het er nog niet over eens. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door een tijdelijke verwijding van de bloedvaten in je hersenen. Dit gebeurd niet zomaar, er moet één of andere trigger zijn. Ook kan het zijn dat je, terwijl je het niet weet of het nooit bevestigd is, overgevoelig bent voor een bepaald soort licht. Dit kan aura migraine of oogmigraine tot gevolg hebben.

Daarom doen veel mensen met een aura migraine of oogmigraine aanval de gordijnen dicht. Even in het donker. Wel duidelijk is dat aura migraine - oogmigraine niet wordt veroorzaakt door de ogen maar door een probleempje in de hersenen. Tegenwoordig doen overigens de meeste huisartsen even een klein testje om uit te sluiten dat het niet om de ogen gaat. Hij kijkt dan of bijvoorbeeld het hoornvlies beschadigd is of zit het los.

Wat zien patiënten met aura migraine?

Mensen die nog nooit aura migraine of oogmigraine hebben gehad doen meestal een beetje lacherig over de beschrijving die patiënten geven van hetgeen ze "zien". Vooral omdat niet alle patiënten met aura migraine hetzelfde zien, waarnemen, zijn er veel verschillende verhalen. Zo ziet de ene patiënt alleen maar lichtflitsen, net alsof hij of zij constant gefotografeerd wordt met een flitser. De andere patiënt ziet een soort gekleurde trap in de verte, weer een ander ervaart een soort gekleurde mist. Je begrijpt, dit wordt niet echt serieus genomen door degenen die dit nog nooit hebben gezien. Rechtsboven zie je een filmpje dat goed laat zien hoe een aanval verloopt en wat het doet met je gezichtsvermogen. Voor zover nu bekend is treed er bij een aura migraine geen blijvende schade op aan hersenen of ogen. 

Heeft iedereen last van zichtbeperkingen bij aura migraine?

Een aura fase komt bij ongeveer 3 op de 10 mensen die migraine hebben voor. Meestal duurt een aanval tussen de 10 en 30 minuten. In de literatuur wordt de aurafase omschreven als een neurologisch verschijnsel waarbij zichtstoornissen optreden. Dit kan variëren van

  • gekleurde vlekken
  • lichtpunten die steeds feller gaan schijnen
  • het verminderen van het gezichtsveld; tunnelvisie  
Treed er geen gezichtsbeperking op, dan heeft men gewoon migraine.

Oogmigraine ontspannend gelmasker 1

button bestel nu direct uw gelmasker

Verwarmd of gekoeld te gebruiken

Prijs:  19,99 euro voor 2 stuks

Direct verlichting bij
migraine en hoofdpijn

Bekijk onze video