Clusterhoofdpijn versus migraine


Op een zaterdag in mei 1995 hield expert op het gebied van clusterhoofdpijn dokter Spierings een lezing met als onderwerp "De behandeling van clusterhoofdpijn". Hij deed dit voor een zal vol "echte specialisten" volgens dokter Spierings. "U bent de experts, u bent de specialisten op het gebied van hoofdpijn" hield hij zijn gehoor voor. Zijn insteek is vooral hoop voor alle patiënten want clusterhoofdpijn is goed te genezen. Professor dokter Spierings werkt als hoofdpijnspecialist in Amerika, speciaal op Harvard Medical School in Boston. Hij is sinds 2012 ook verbonden aan de Afdeling Neurologie van Tufts Medical Center en Tufts University School of Medicine. Hij geeft daar leiding geeft aan de Polikliniek voor Hoofd- en Aangezichtspijn.

Meer mannen dan vrouwen

clusterhoofdpijn migraine oogmigraine

Clusterhoofdpijn komt maar weinig voor, maar wanneer je het hebt, heb je natuurlijk niets aan zo'n opmerking. 7 op de 10.000 mensen hebben last van deze vorm van hoofdpijn, niet te verwarren met migraine. Het is overigens wel een mannending deze clusterhoofdpijn namelijk 90% van de patiënten is man. De hoofdpijnen komen meestal het eerst voor zo tussen de leeftijd van 20 en 40. Hier ligt ook het grote verschil met migraine of oogmigraine: drie keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van migraine. Daarnaast openbaart migraine zich vaak tussen het 5-de en het 15-de levensjaar.

Ontspanning kan verlichting geven

Steeds meer mensen met clusterhoofdpijn vinden baat bij ontspanning. Nu heb je niet altijd een masseur of therapeut bij de hand maar kun je tegenwoordig wel gebruik maken van warme of koude compressen. Ook acupunctuur of homeopathie kan verlichting geven. Een masseur die nek en schouders los masseert, kan ook goed helpen. Ook zijn er fysiotherapeuten gespecialiseerd in chronische pijn. Bijvoorbeeld een oefentherapeuten die werken met technieken op basis van Cesar of Mensendieck therapie behalen mooie resultaten.

Hoofdpijn tweelingen

Het is frappant om zien en horen wat er gebeurd wanneer twee clusterhoofdpijn patiënten elkaar ontmoeten. Clusterhoofdpijn heeft namelijk zeer kenmerkende eigenschappen: ze zijn consistent en de aanvallen lijken op elkaar. De aanvallen duren tussen 30 minuten en 2 uur. Ze kunnen meerdere keren per dag voorkomen en treden vaak dagelijks op. Deze verschijnselen vind je bij patiënten vanuit de hele wereld. Ontmoeten zij elkaar, praten ze samen over clusterhoofdpijn, dan is het alsof een tweeling met elkaar praat. Ze kennen elkaars gevoelens, maken elkaars zinnen af en begrijpen zonder te praten waar de ander het over heeft.

Wel moeten we erop letten dat er ook een aandoening is die op clusterhoofdpijn lijkt. Deze hoofdpijn moet door zijn verschijningsvorm anders geclassificeerd worden en ook anders behandeld worden. Deze vorm is de zogenaamde paroxysmale hemicrania. Verschillen zijn: de aanvallen zijn korter van duur, zo'n 15 à 20 minuten echter komen wel 5 tot 15 keer per dag voor.

Regelmaat van een klok

Een van de typische kenmerken van clusterhoofdpijn is het ritme, dat wil zeggen de aanvallen treden bijna met de regelmaat van de klok op. Ook hier zit een enorm verschil met migraine - oogmigraine. Een aanval van clusterhoofdpijn begint meestal tussen middernacht en twee uur terwijl een migraine aanval vaak tin de zeer vroege ochtend begint, tussen vier en zes uur. Zo kun je zelf al een beetje zien wat je nu eigenlijk hebt, migraine of clusterhoofdpijn. Vaak merken patiënten met clusterhoofdpijn dat de hoofdpijn met tussenpozen van dagen, weken soms wel maanden optreed. En ook merken ze dat deze intervallen steeds korter worden. Zo'n 15% van de mensen met gediagnosticeerde clusterhoofdpijn zijn nooit hoofdpijn vrij..

Oog- en neusproblemen

Clusterhoofdpijn uit zicht vooral rond het oog en ook aan de zijkant van het hoofd in de buurt van de slaap. Hier zij je een kleine overeenkomst met oogmigriane. Toch is er ook weer een verschil met migraine, want dit komt veel vaker eenzijdig aan het hoofd voor. Clusterhoofdpijn is voor 99,9% eenzijdig, tweezijdigheid komt nagenoeg niet voor. De aandoening clusterhoofdpijn schijnt een kleine voorkeur te hebben voor rechts. Wanneer men eenmaal is gediagnosticeerd met clusterhoofdpijn aan één zijde van het gezicht, blijft de pijn in bijna alle gevallen steeds aan deze zijde terugkomen.

Over één ding zijn alle clusterhoofdpijn patiënten het eens: de pijn bij een aanval is intens, zeer intens, meer intens dan bij migraine. Wanneer je een top 5 van hoofdpijn zou aanleggen, staat clusterhoofdpijn met stip op 1. Naast de allesomvattende hoofdpijn treden er nog allerlei bijverschijnselen op. Een tranend oog, een verstopte neus of juist een loopneus, een fluitend oor, dit alles aan één of beide oren of ogen

Uitlokkende factoren

Clusterhoofdpijn kent een behandeling in 3 verschillende delen uiteen valt.

  • vermijding van uitlokkende factoren
  • behandeling van de aanvallen
  • preventieve behandeling
clusterhoofdpijn migraine oogmigraine verlichting warmte koude masker

Voor oogmigraine en migraine is een enorme lijst van uitlokkende factoren. Clusterhoofdpijn patiënten hoeven eigenlijk aar twee dingen te onthouden. Eén: wanneer je in een clusterperiode zit moet je totaal geen alcohol drinken (overtredingen worden door jezelf zwaar gestraft want zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol kan een enorme aanval uitlokken). Twee: klinkt heel raar en ik weet het, je zou het zo graag doen ... maar je mag overdag geen hazenslaapje doen. Om een of andere reden is dit een enorme trigger voor een hoofdpijn aanval. Zit je in een periode zonder aanvallen, drink en slaap zoveel je wilt, zit je in een periode met hoofdpijnen zijn dit de twee dingen die je absoluut moet vermijden.

Mogelijke behandelingen clusterhoofdpijn

De meeste behandelcentra zijn het erover eens, eigenlijk zijn er maar 2 bewezen effectieve behandelingen voor clusterhoofdpijn: a) zuivere zuurstof inademen en b) de imigran injectie of neusspray. Mijn voorkeur gaat uit naar het behandelen met zuurstof, niet omdat dit het makkelijkste is maar wel omdat dit de meest vriendelijke oplossing is voor het eigen lichaam. Let wel: teveel en te vaak zuivere zuurstof gebruiken is niet goed voor je longen. We hebben het al eerder aangegeven, de meeste clusterhoofdpijn aanvallen treden 's-nachts op en heel veel patiënten hebben een fles zuivere zuurstof naast het bed staan zodat ze bij een aanval direct het zuurstofmasker kunnen opzetten.

Oogmigraine ontspannend gelmasker 1

button bestel nu direct uw gelmasker

Verwarmd of gekoeld te gebruiken

Prijs:  19,99 euro voor 2 stuks

Direct verlichting bij
migraine en hoofdpijn

Bekijk onze video