Migraine symptomen

Iedereen heeft weleens hoofdpijn, maar wanneer spreek je van migraine? Migrainepatiënten weten dat er een duidelijk verschil is tussen hoofdpijn en migraine in intensiteit, duur en impact op het dagelijks leven. Misschien twijfel je zelf wel of je migraine hebt. We vertellen je graag meer over migraine en de symptomen.

Het verschil tussen hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is vervelend, maar vaak door middel van pijnstillers en rust eenvoudig te behandelen. Bij migraine is hoofdpijn slechts een van de vele symptomen. Migraine duurt vaak langer dan hoofdpijn, soms wel enkele dagen. Bovendien heb je na een migraineaanval enkele dagen nodig om te herstellen, omdat migraine veel energie kost. De intensiteit van migraine is ook heviger, je kunt tijdens een migraineaanval niet normaal functioneren. Terwijl je met hoofdpijn vaak nog op doorzettingsvermogen kunt functioneren, is dit bij migraine vrijwel uitgesloten.

De oorzaak van migraine

De wetenschap is er nog niet over uit waar migraine door veroorzaakt wordt. De oorzaak kan liggen in de bloedvaten, maar met name de symptomen van oogmigraine wijzen eerder op een neurologische oorzaak. Er zijn een aantal triggers bekend die een migraineaanval uit kunnen lokken zoals: stress, weersveranderingen, hormonen en bepaalde voedingsmiddelen. Op de oorzaak kunnen we nog niet precies de vinger leggen, maar er is wel veel bekend over de symptomen van migraine.

Symptomen van migraine

Migraine wordt over het algemeen gekenmerkt door een hevige, bonzende hoofdpijn aan een kant van het hoofd. De hoofdpijn gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Ook diarree is een veel voorkomend symptoom van migraine. Tijdens een migraineaanval ben je extra gevoelig voor fel licht, harde geluiden en bepaalde sterke geuren. Blootstelling hieraan en activiteiten kunnen de klachten van een migraineaanval verergeren.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Symptomen van oogmigraine

Een bijzondere vorm van migraine is oogmigraine, ook wel aura migraine genoemd. Migraineaanvallen worden bij oogmigraine voorafgegaan door symptomen aan het gezichtsvermogen. Er kunnen blinde vlekken ontstaan in het gezichtsveld en men kan flitsen, sterretjes en vlekken gaan zien. Daarnaast kunnen er andere neurologische symptomen ontstaan zoals tintelingen aan een kant van het lichaam en krachtverlies. Sommige mensen die last hebben van aura, krijgen ook moeite met praten en komen moeilijk uit hun woorden. Het kan wel een uur duren voordat deze klachten verdwijnen.

Voorbodes van migraine

Een migraineaanval verloopt in verschillende fases. De eerste fase moet de migrainepatiënt alarmeren dat er weer een migraineaanval op komst is. Deze fase kan al dagen van tevoren starten, maar ook slechts enkele uren voor de aanval. Sommige mensen worden prikkelbaar of emotioneel. Andere mensen voelen zich lichamelijk niet fit, zien bleek of zijn vermoeid en gaan gapen. Deze voorbodes van een migraineaanval zijn heel persoonlijk, er is in het algemeen weinig over te zeggen. Persoonlijke voorbodes zijn vaak wel duidelijk herkenbaar.

De aura-fase

Mensen die last hebben van aura, krijgen deze klachten vlak voordat de aanval inzet. Deze fase duurt maximaal een uur en gaat dan meestal over in hevige pijnklachten aan het hoofd. Tijdens de aura-fase is het gezichtsvermogen verstoord en kunnen er lichtflitsen, sterretjes en vlekken gezien worden. Er kunnen ook tintelingen gevoeld worden aan een kant van het lichaam, er kan krachtverlies optreden en er kunnen spraakstoornissen ontstaan.

De hoofdpijnfase

Op het hoogtepunt van de migraineaanval heb je last van hevige, bonkende hoofdpijn. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid, overgeven en diarree. Mensen met een migraineaanval zijn extra gevoelig voor licht, geluid en geuren. Normaal functioneren op het werk of op school is niet mogelijk.

De herstelfase

Er is een duidelijk einde van een migraineaanval aan te wijzen. De hoofdpijnklachten en overige symptomen verdwijnen vrij abrupt. Een migraineaanval vergt echter nogal wat energie van het lichaam, je hebt dus een periode van herstel nodig. Het kan enkele dagen duren voordat je je weer helemaal fit voelt.

Faseverloop

Niet iedereen ervaart migraine hetzelfde. Sommige mensen slaan bepaalde fases over of ervaren een fase minder intens. De aura-fase wordt alleen doorlopen door mensen met oogmigraine, dat is 15-25% van de migrainepatiënten. De fases lopen ook niet altijd naadloos in elkaar over, er kan enige tijd tussen zitten.

Is migraine schadelijk?

Je zou denken dat wanneer iets zoveel pijn doet, dit wel het gevolg moet zijn van ernstige schade aan het lichaam of op zijn minst schade moet veroorzaken. Toch is dit niet het geval. Migraine is niet gevaarlijk voor het lichaam en de klachten zijn geen symptoom van een onderliggende, ernstige ziekte. Wanneer je twijfelt of er sprake is van migraine, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Hij kan je ook medicatie voorschrijven als pijnstillers niet voldoende helpen.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Wat kan ik tegen migraine doen?

Migraine reageert, in tegenstelling tot hoofdpijn, vaak niet voldoende op pijnstillers die je zelf kunt kopen bij de drogist. De huisarts kan je medicatie tegen migraine voorschrijven en ook medicatie tegen misselijkheid zodat de medicijnen beter hun werk kunnen doen. Daarnaast kun je de Oogmigraine verhelper gebruiken om de klachten direct te verminderen en het herstel te bevorderen.