Oogmigraine oorzaak

Oogmigraine is een vervelende ziekte die je het liefst wilt voorkomen, want voorkomen is zeker bij een ingrijpende ziekte als oogmigraine beter dan genezen. En als je de oorzaak kent, kun je deze aanpakken, toch? Je zal er al snel achter komen dat het bij oogmigraine niet zo eenvoudig ligt. Wetenschappers zijn het niet eens over de oorzaak. Toch zijn er misschien factoren die een oogmigraineaanval kunnen uitlokken die je zal herkennen in jouw situatie.

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd. Het is een bepaalde vorm van migraine waarbij men last heeft van aura-verschijnselen. De term aura doet vermoeden dat het gaat om klachten aan het gezichtsvermogen. Dit is deels juist. Bij aura heb je last van verstoringen in het gezichtsveld, er kunnen delen van het zicht wegvallen. Daarnaast kun je flitsen, sterretjes en vlekken zien. Ook kan de scherpte van het beeld verminderen. Naast de verstoringen in het gezichtsveld, kunnen er ook (andere) neurologische stoornissen ontstaan zoals moeilijkheden met praten en krachtverlies en tintelingen in de ledematen.

Wat is het verschil tussen migraine en oogmigraine?

Migraine doet zich voor in 4 fasen: de alarmeringsfase, de aura-fase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Mensen met reguliere migraine slaan de aura-fase over. Slechts 15-25% van de mensen met migraine heeft last van oogmigraine en krijgt voorafgaand aan de hoofdpijnfase last van de specifieke klachten die zich bij oogmigraine voordoen. Oogmigraine is dus hetzelfde als migraine, maar met specifieke symptomen die zich voordoen voordat de hoofdpijnklachten beginnen. Bij sommige mensen blijft de hoofdpijnfase echter uit.

De symptomen van migraine

Migraine kenmerkt zich door hoofdpijnaanvallen. Hoofdpijn is de meest bekende, maar niet het enige symptoom van migraine. Tijdens een migraineaanval hebben veel mensen ook last van misselijkheid en overgeven. Ook diarree is een bekend symptoom. Tijdens een migraineaanval kunnen licht, geluid, geur en activiteit de klachten verergeren. Bij oogmigraine is er naast aura ook sprake van deze symptomen.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

De oorzaak van oogmigraine

Er is nog geen duidelijkheid over de lichamelijke oorzaak van migraine. Het is nog niet precies bekend wat er in het lichaam gebeurt voor of tijdens een migraineaanval. Er wordt gedacht aan een plotselinge verandering van de bloedvaten in het hoofd. Deze zouden zich gaan vernauwen en op het moment dat deze zich weer verwijden zouden er klachten ontstaan. Dit zou de bonzende hoofdpijn kunnen verklaren. Wanneer we echter kijken naar de symptomen bij oogmigraine, is een oorzaak in het zenuwstelsel waarbij er een verstoring plaatsvindt in het verzenden en ontvangen van zenuwprikkels aannemelijker.

Triggers van oogmigraine

De oorzaak van oogmigraine is niet helemaal duidelijk, maar mensen die last hebben van migraine geven vaak wel aan verschillende verbanden te zien tussen bepaalde dingen en hun migraineaanvallen. Dit worden triggers genoemd: bepaalde zaken die een migraineaanval uit kunnen lokken. Niet iedere migrainepatiënt heeft last van dezelfde triggers. Wanneer je jouw triggers kent, kun je wellicht een migraineaanval voorkomen.

Licht, geluid en geuren

Fel licht, harde geluiden en sterke geuren kunnen een migraineaanval uitlokken. Het lijkt logisch dat mensen met oogmigraine extra gevoelig zijn voor fel licht, omdat dit hetzelfde zintuig betreft waarmee zij ook de klachten ervaren.

Weersveranderingen

Krijg jij vaak een migraineaanval voordat het gaat onweren? Of krijg jij juist klachten als er sneeuw voorspelt wordt? Er zijn meer mensen die klachten krijgen wanneer de weersomstandigheden veranderen. Dit heeft te maken met de luchtdruk. Veranderingen in de luchtdruk kunnen een oogmigraineaanval uitlokken.

Hormonen

Het is niet voor niets dat veel vrouwen last hebben van migraine. Vaak hebben zij last van hormonale migraine en doen de klachten zich voor rondom de menstruatie wanneer het oestrogeengehalte erg laag is. Ook vrouwen die de pil gebruiken, hebben tijdens de stopweek een grotere kans op een migraineaanval.

Voeding

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die een mogelijk verband laten zien tussen de consumptie ervan en een oogmigraineaanval. Het is niet duidelijk welke stof in deze voedingsmiddelen verantwoordelijk is voor de uitlokking. Wanneer er echter een groot aantal migrainepatiënten dit verband kan leggen, zal er een kern van waarheid in zitten. Zeker wanneer zij aan kunnen tonen dat het laten staan van deze voedingsmiddelen een positieve invloed heeft op hun migraine. Het eten van (oude) kaas en chocolade en het drinken van alcohol kunnen een migraineaanval uitlokken.

Roken

Wanneer je ervan uitgaat dat de oorzaak van oogmigraine in de bloedvaten ligt, is het verstandig te stoppen met roken. Roken heeft immers een negatieve invloed op de bloedvaten. Bovendien is stoppen met roken altijd een verstandige keuze, ook als je geen migraine hebt of dit niet veroorzaakt wordt door roken.

Stress en vermoeidheid

Het is opvallend dat een grote meerderheid van de migrainepatiënten gevoelig is voor stress. Stress is daarmee een vaak genoemde trigger. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te pakken, te sporten en een goede balans in werk en privé te vinden.

Jouw trigger herkennen

Weet je niet waardoor jouw oogmigraine wordt veroorzaakt? Een hoofdpijndagboek kan je helpen verbanden te leggen tussen triggers en oogmigraineaanvallen. Misschien kom je wel iets tegen dat nog nergens genoemd wordt, maar wel degelijk verantwoordelijk is voor jouw migraineaanvallen. Ieder mens is immers anders en (oog)migraine uit zich bij iedereen op een andere manier.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker