Waarom krijg ik een migraineaanval?

Migraine is een ziekte die je van het ene op het andere moment beperkt in je functioneren. Het is daarom niet gek dat je de oorzaak wilt achterhalen. Ken je de oorzaak, dan kun je er immers misschien iets aan doen. Bij migraine ligt dit echter iets ingewikkelder.

De oorzaak van migraine

Er is nog niet veel bekend over het ontstaan van migraine. De oorzaak zou kunnen liggen in het plotseling vernauwen en verwijden van de bloedvaten in de hersenen. Met name de klachten die ontstaan bij oogmigraine wijzen echter op een oorzaak in het zenuwstelsel. Bij oogmigraine is er immers naast hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree en een overgevoeligheid voor geluid, licht en geur ook sprake van een stoornis in het gezichtsvermogen, de spraak, krachtverlies en tintelingen in het lichaam.

Triggers zijn individueel bepaald

Het is niet duidelijk waarom de ene persoon wel een migraineaanval krijgt en de ander niet. Er zijn wel een aantal triggers die een migraineaanval uit kunnen lokken. Niet iedereen die blootgesteld wordt aan deze triggers krijgt ook daadwerkelijk een migraineaanval. Mensen die gevoelig zijn voor migraine, kunnen door deze triggers echter wel migraine krijgen. Ook dit is echter individueel bepaald. De ene migrainepatiënt kan bijvoorbeeld wel een aanval krijgen door het eten van oude kaas, terwijl een ander juist gevoelig is voor bepaalde geuren.

Wat lokt een migraineaanval uit?

Terwijl triggers individueel bepaald worden en dus persoonlijk zijn, zien we wel overeenkomsten tussen grote groepen migrainepatiënten. Zo kunnen we in kaart brengen welke factoren er misschien verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van een migraineaanval in jouw persoonlijke situatie.

Stress

De belangrijkste trigger is stress. Wanneer mensen die gevoelig zijn voor migraine te maken krijgen met stress, lopen zij een groot risico op een migraineaanval. Je kunt stress hebben door een hoge werkdruk of door een onbalans in werk en privé. Het is verstandig om voor jezelf in kaart te brengen waar jij stress van krijgt en hoe je die stress aan kunt pakken. Veel mensen kunnen de stress verminderen door te sporten.

Hormonale migraine

Rond de menstruatie of de stopweek (bij het gebruik van de anticonceptiepil) kan er een vorm van migraine ontstaan die intenser is en langer duurt dan een niet-hormonale migraine. Deze migraine wordt veroorzaakt voor een daling van het oestrogeen. De huisarts kan dit behandelen door middel van medicatie.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Voedingsmiddelen

Sommige mensen ervaren klachten nadat zij bepaalde voedingsmiddelen hebben gegeten of gedronken. Oude kaas is een voorbeeld van een voedingsmiddel dat een aanval kan triggeren. Daarnaast heeft ook het drinken van alcohol en dan met name wijn invloed op het ontstaan van een migraineaanval. Ook chocolade zou een migraineaanval uit kunnen lokken. Er zijn ook mensen die een verband zien tussen light-producten en zoetstoffen en het ontstaan van een migraineaanval. Je kunt een eetdagboek bijhouden om te zien of er een verband kan worden gelegd tussen jouw voedingspatroon en de frequentie van de migraineaanvallen.

Roken

Het is algemeen bekend: roken is op meerdere aspecten slecht voor de gezondheid. Met de negatieve invloed van roken op de bloedvaten, kan het mogelijk ook in verband gebracht worden met het ontstaan van migraine. Het is daarom altijd verstandig om te stoppen met roken, maar wanneer je last hebt van migraineaanvallen kan dat een extra motivatie zijn.

Vermoeidheid

Mensen die gevoelig zijn voor migraine, hebben meer kans om een migraineaanval wanneer zij vermoeid zijn. Wanneer je klachten hebt, is het goed om ook eens te kijken naar je slaappatroon. Slaap je wel voldoende? Rust je wel uit tijdens je slaap? Een verbetering van je slaappatroon kan de frequentie van je migraineaanvallen misschien verminderen.

Weersveranderingen

Het klinkt misschien gek, maar veel mensen ervaren klachten wanneer het weer verandert. Zij zijn gevoelig voor veranderingen in de luchtdruk. Wanneer er onweer in de lucht hangt of vlak voor er sneeuwval plaatsvindt, hebben zij een grotere kans op migraine. Aan het weer kun je helaas weinig veranderen, maar je kunt de klachten er misschien wel door verklaren.

Wat lokt mijn migraineaanval uit?

Het is een persoonlijke zoektocht naar de triggers die jouw migraineaanval uitlokken. Om de triggers de bepalen kun je een hoofdpijndagboek bijhouden. Hierin kun je dagelijks bovenstaande mogelijke oorzaken bespreken. Je kunt dan na een maand kijken of je verbanden kunt leggen tussen bepaalde triggers en (de frequentie van) jouw migraineaanvallen. Als je de triggers kent, kun je deze aanpakken en wellicht de frequentie en/of intensiteit van jouw aanvallen verminderen.

Wat kan ik nu al doen?

Om migraineaanvallen te voorkomen kun je het best direct beginnen met een gezonde lifestyle dat bestaat uit een gezond voedingspatroon, een gezond slaappatroon en een regelmatig bewegingspatroon. Je kunt niet alle mogelijke triggers direct aanpakken, maar het veranderen van je lifestyle is een goed begin. Doet zich een migraineaanval voor dan kun je de intensiteit verminderen en het herstel bevorderen met pijnstillers, voorgeschreven medicatie en de Oogmigraine verhelper.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker