Wat is aura migraine?

Migraine is meer dan hoofdpijn alleen, dat zullen mensen die lijden aan migraine volmondig beamen. Migraine is een ziekte die je leven even volledig stil kan zetten, omdat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Migraine uit zich bij iedereen anders. Zo’n vijftien tot vijfentwintig procent van de mensen die aan migraine lijdt, heeft aura migraine. Wat is aura migraine precies?

Wat is migraine?

Voordat we bespreken wat aura migraine is, moeten we eerst begrijpen wat migraine is. Dat is nog niet zo eenvoudig, er is nog veel onduidelijk over de oorzaak van migraine. De oorzaak kan liggen in de hersenstam door een verstoring van de zenuwprikkels. Er zijn echter ook onderzoeken die uitwijzen dat migraine wordt veroorzaakt voor een plotselinge vernauwing en verwijding van de bloedvaten in de hersenen. De oorzaak van migraine is onduidelijk, maar er zijn wel een aantal triggers bekend die migraine, waaronder aura migraine, uit kunnen lokken.

Triggers van aura migraine

Het is niet duidelijk aan te wijzen wat de oorzaak van migraine is, maar aan de hand van ervaringen kunnen we wel een aantal triggers in kaart brengen die een migraineaanval uit kunnen lokken. Op nummer 1 staat stress: mensen die veel stress ervaren hebben een hogere kans op migraine. Daarnaast krijgen ook meer mensen een migraineaanval wanneer het weer verandert. Zo kan je een groter risico lopen wanneer er onweer in de lucht zit. Andere veel voorkomende triggers zijn: de antianticonceptiepil en menstruatie (hormonale migraine), vermoeidheid, bepaalde voedingsmiddelen en blootstelling aan harde geluiden, fel licht en bepaalde geuren.

Wat zijn de symptomen van migraine?

Migraine is komt meestal in aanvallen die enkele uren tot dagen kunnen duren. In bijna alle gevallen gaat het gepaard met een bonzende pijn in het hoofd, meestal aan één kant van het hoofd. Bij migraine blijft het vaak niet bij hoofdpijn alleen, tijdens een aanval kun je ook last krijgen van een misselijk gevoel, overgeven en diarree. Tijdens een migraineaanval zijn mensen vaak extra gevoelig voor licht, geluid en geuren. Blootstelling hieraan kan de klachten verergeren, net als inspanning. Tijdens een migraineaanval word je ernstig in je functioneren beperkt. Vijftien tot vijfentwintig procent van de mensen krijgt tijdens een migraineaanval last van aura, dit noemen we aura migraine of oogmigraine.

De symptomen van aura migraine

Bij oogmigraine krijgt men duidelijk last van neurologische stoornissen. Dit heeft de grootste invloed op het oog en het gezichtsvermogen. Zo kan het voorkomen dat er blinde vlekken in het gezichtsveld ontstaan. Ook kunnen er sterretjes en/of lichtflitsen gezien worden die er niet zijn. Oogmigraine beperkt zich echter niet tot klachten aan het hoofd en het gezichtsvermogen. Mensen met oogmigraine ervaren ook moeilijkheden met praten, tintelingen aan een zijde van het lichaam en krachtverlies.

Hoe lang duurt aura migraine?

De symptomen van aura duren korter dan de totale migraineaanval. Mensen met aura ervaren deze klachten meestal tientallen minuten tot een uur. Deze symptomen maken deel uit van een bepaalde fasen tijdens een migraineaanval.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Vier fases van migraine

Wanneer je migraine krijgt, worden er meestal vier fasen doorlopen. Niet iedereen ervaart alle fases en niet iedereen ervaart elke fase even sterk. Zoals gezegd: migraine uit zich bij iedereen anders. De fases lopen ook niet naadloos in elkaar over, er kunnen uren of zelfs dagen tussen de verschillende fases liggen.

Fase 1: Alarmeringsfase

In deze fase alarmeert het lichaam dat er een migraineaanval dreigt. Meestal komt men er pas na een aantal migraineaanvallen achter dat zich steeds dezelfde voortekenen voordoen. Welke tekenen dit zijn, is erg persoonlijk.

Fase 2: Aura-fase

Tijdens deze fase krijgt men last van stoornissen in het zicht, tintelingen en moeite met praten. De aura-fase duurt maximaal een uur voordat deze plaatsmaakt voor hoofdpijn. Er volgt niet altijd hoofdpijn op aura.

Fase 3: Hoofdpijnfase

Deze fase is het hoogtepunt van de migraineaanval. In deze fase wordt men ernstig in het functioneren beperkt door hoofdpijn en bijkomende symptomen. Het duurt enkele uren tot dagen voordat deze fase voorbij gaat.

Fase 4: Herstelfase

Een migraineaanval kost veel energie. Na de aanval zal men daarom nog erg vermoeid zijn en enkele dagen nodig hebben om te herstellen. Het einde van de migraineaanval zelf is vaak wel erg duidelijk: de hoofdpijnklachten zijn meestal volledig verdwenen.

Is aura migraine gevaarlijk?

De symptomen van aura migraine kunnen zeer beangstigend zijn. Met name het verlies van je volledige gezichtsveld en het moeite krijgen met praten, kunnen zorgen voor een gevoel van angst en paniek. Aura migraine is erg vervelend en beperkt je in het functioneren, maar het is niet gevaarlijk. Raadpleeg bij twijfel echter altijd een arts.

button klik hier en bestel nu uw gelmasker

Wat kan je tegen aura migraine doen?

De meeste mensen zijn gebaat bij rust en brengen tijdens een migraineaanval hun tijd het liefst afgezonderd door in een stille, donkere kamer. Je kunt bij de huisarts specifieke medicatie krijgen die de symptomen verlichten of verkorten en het herstel bevorderen. De Oogmigraine verlichter verlicht ook direct de symptomen en bevordert het herstel zonder bijwerkingen.